Flyktingar och migranter som på bilden just anlänt till Grekland hösten 2015. Nu ska Luleå flygplats ta emot plan med flyktingar som hittills bott i läger i Grekland. Människorna ska sedan fördelas över flera län i norra Sverige. Foto: TT

Flyktingar flygs direkt till Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag den 13 juni landar ett plan i Luleå med asylsökande som en följd av en internationell överenskommelse om att ta emot flyktingar som hamnat i Grekland och Italien hösten 2015.

Var tredje vecka fram till slutet av oktober kommer ett plan med asylsökande att landa på Luleå Airport.

Redan hösten 2015 landade i Luleå ett plan med 19 flyktingar från Eritrea. Dom ingick i en internationella överenskommelse om omfördelning av asylsökande mellan EU-länder. Flyktingarna har kommit till Grekland och Italien från Syrien och Eritrea.

Och nu fortsätter mottagandet. Nästa vecka landar mellan 250 och 300 asylsökande i Luleå. Enligt Migrationsverket handlar det om maximalt 2.000 flyktingar fram till slutet av oktober.

– Vi känner oss väl förberedda med den planering som gjorts och vi hoppas det kommer att fungera bra för både dom asylsökande och vår personal, säger Ann-Christin Sjökvist, enhetschef vid Migrationsverket i Boden.

Ska snabbutredas

De sökande snabbutreds i Boden och ska sen flyttas till Migrationsverkets asylboenden i dom nordligaste länen i landet. Det vill säga Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland/Härjedalen.

Exakt hur många som hamnar i Norrbotten kan Migrationsverket i dagsläget inte säga. Tillgången på platser i landet är litet efter regeringens beslut om en hårdare asylpolitik.

– Nej, det är svårt att spekulera i det här. Platstillgången är ju liten och det är boendesekretariatet som fördelar

platserna till oss så jag vill inte ens försöka gissa, säger Ann-Christin Sjökvist vid Migrationsverket i Boden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.