En bild inifrån Sandträsk samt det karaktäristiska tornet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vaktmästaren Allan Wonkavaara ger en ryslig rundtur i det historiska sanatoriet i Sandträsk utanför Boden. Foto: Erica Olofsson/SVT

Följ med på rundtur i det spöklika sanatoriet i Sandträsk

Uppdaterad
Publicerad

Från 1930-talet vårdades 26 000 patienter på tuberkulossjukhuset i Sandträsk utanför Boden. Över hälften dog. Vaktmästaren Allan Wonkavaara tar med SVT på en kuslig rundtur och han berättar samtida händelser som gör honom förbannad – och historiska ögonblick som får gråten att stocka sig i halsen.

Det 95 meter långa sanatoriet i Sandträsk ligger fyra mil nordväst om Boden och bär på en stor del av Norrbottens historia under tuberkulospandemin. Det öppnades 1931 och hade som mest 409 vårdplatser. Avvecklingen av verksamheten började 1955 eftersom vårdbehovet börjat minska då verksam antibiotika mot tuberkulosbakterier tagits fram.

Vandaliseras helg efter helg

Sakta men säkert håller sanatoriet på att gå i graven på grund av obefintlig restaurering och underhåll – men det största hotet mot den kallställda byggnaden är något helt annat, enligt sanatoriets vaktmästare Allan Wonkavaara.

Sveriges övergivna platser

– Det värsta är skadegörelsen helg efter helg. Framförallt är det bilburen ungdom som kommer hit på kvällarna och bryter sig in. Sedan festar de här och slår sönder saker. Jag förstår inte för det är så respektlöst, säger han.

Omtalad på grund av den vackra vyn

Tuberkulos (tbc) är en infektionssjukdom som orsakas av bakterien Mycobacterium tuberculosis. Den ger oftast lunginflammation men andra delar av kroppen kan drabbas, som lymfkörtlar, skelett, hjärna, och njurar.

Sjukdomen har bland annat kallats lungsot, bröstilska och lungröta. Sanatoriet i Sandträsk var en omtalad plats, den är högt belägen med torr luft och patienterna fick utsikt över berg och skog under tiden de vårdades.

– Det är en oerhört vacker plats med sanatoriet, skog och vatten. Men tyvärr tog många liv slut här, säger Allan Wonkavaara.

Ett av landets största sanatorium

Tuberkulossjukhuset i Sandträsk var ett av landets största sanatorium där omkring 26 000 patienter vårdades. Mer än hälften dog.

– Mellan 15 000 och 16 000 människor dog och av de barn som var inlagda så överlevde bara ungefär hälften, säger Allan Wonkavaara.

Brände upp en hel flickkropp

När döden inträffade togs kropparna ned till källaren där läkare obducerade dem och tog bort de infekterade lungorna. Dessa placerades sedan i en förbränningsugn där elden med värmen skulle göra dem oskadliga för människor och även för naturen.

Vid ett tillfälle brände man upp en hel flickkropp efter att hon avlidit i tuberkulos eftersom hon ansågs vara särskilt smittsam.

– När man går in i barnens klassrum så är det mycket känslor. Hälften av barnen fick aldrig återse sina föräldrar, berättar vaktmästaren med gråten i halsen.

I videon får du följa med på en rundtur i det historiska, övergivna och spöklika sanatoriet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges övergivna platser

Mer i ämnet