Badande barn. Till höger semesterfirare i solstolar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns många myter om Aldersjön i Boden. SVT har träffat kommunens Alf Wennskog för att reda ut vad som stämmer. Se mer i klippet. Foto: Filip Hannu/SVT

Följ med till mytomspunna Aldersjön i Boden: ”Skelett på botten”

Uppdaterad
Publicerad

Många Bodensare har nog hört en och annan teori kring Aldersjön. SVT har träffat kommunens Alf Wennskog för att reda ut vad som stämmer.

– Myterna har funnits så länge jag minns, säger han.

Aldersjön, med sin cirka 200 meter långa strand, är ett så kallat EU-bad. Det innebär bland annat att badplatsen måste uppfylla vissa kvalitetskrav.

– Den här är vi väldigt rädd om, sjön har väldigt bra vattenkvalitet och är välbesökt, säger Alf Wennskog, verksamhetsutvecklare på kultur- fritids- och ungdomsavdelningen i Bodens kommun.

Kommunen tar prover regelbundet och vattnet har klassats som ”Utmärkt”. Men länge har det pratats om vad som finns på botten av sjön.

I klippet hör du några av teorierna och vad som faktiskt stämmer om Aldersjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.