Båten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ut i Bottenviken och se världens största mudderverk arbeta – och hör projektledaren om utmaningarna. Foto: Randi Gitz/SVT

Följ med ut till Sveriges största muddringsprojekt i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Muddringen av farleden in till Luleå hamn är Sveriges största muddringsprojekt sedan Göta kanal. SVT följde med 28 kilometer ut i Bottenviken där världens största muddringsverk arbetar.

Projekt Malmporten ska göra Luleå hamn till Sveriges näst största hamn, sett till tonnage. För att hamnen ska kunna ta emot större fartyg behöver farleden bli både djupare och bredare.

– Vi kommer att muddra upp material motsvarande 37 stycken fyllda Globen ur farlederna här, säger Edin Maslesa, projektledare på Sjöfartsverket.

Industriboomen i norr

Magnor & Simpson

För att göra detta har bland annat två av världens största muddringsverk anlitats, Magnor och Simpson, och även sugmudderverk.

Muddringen av farlederna väntas pågå till och med 2028. Sen tillkommer arbete med nya fyrar, bojar och färdigställande av kaj och infrastruktur.

Kartor över farledederna och var det ska muddras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kan du se en karta över farledederna och var det ska muddras. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet