Fyra av tio känner inte till vad ord som ”premie” och ”karens” och ”försäkringsbelopp” betyder, visar en ny Sifo-undersökning.
-Jag är inte förvånad. Vi får dagligen samtal från försäkringstagare som inte förstår vad bolagen menar, säger Anna-Karin Baltzari-Danfors, chef vid Konsumenternas Försäkringsbyrå, till TT.
Enligt försäkringsbolaget Bliwa, som beställt undersökningen, är de faktiska kunskaperna dessutom lägre än resultatet ger sken av. Uppföljande djupintervjuer visade bland annat att bara knappt hälften av dem som sade sig veta vad ”prisbasbelopp” betyder verkligen förstod vad det innebär.
-För kunderna finns det en risk att man inte förstår vad man har rätt till. Man vet inte hur man ska överklaga eller gå vidare i sina kontakter. Där försöker vi hjälpa till med vägledning, säger Anna-Karin Baltzari-Danfors.
Konsumenternas Försäkringsbyrå har också nära kontakt med bolagen för att få dem att förenkla språket i informationen.
-Det blir också allt bättre. Bolagen vill ha nöjda kunder och inte riskera att varumärket hamnar i olika tvister. De bolag som kan kommunicera tydligt kommer att ha en konkurrensfördel, säger Anna-Karin Baltzari-Danfors.
Varannan svensk har svårt att förstå informationen från försäkringsbolagen.
Svåra försäkringsord
Så många säger sig inte förstå vanliga försäkringsord:
Förtidskapital;92 procent;
Ekonomisk invaliditet;76;
Prisbasbelopp;64;
Gruppförsäkring;55;
Medförsäkrad;52;
Arbetsoförmåga;46;
Försäkringsbelopp;42;
Premie;38;
Karens;37;
Försäkringstagare;30;
Källa: Bliwa (TT)