Det är bara en i en lång rad med olyckor med det svårbemästrade fordonet. Det handlar om 74 döda och 7 000 skadade på drygt tio år.
Vid Akut- och katastrofmedicinskt centrum i Umeå följde forskarna under många år statistiken tillsammans med bland annat Trafikvkerket, försäkringsbolag och LRF.
Många barn skadas
Där såg de tre klara tendenser under olyckorna:
– Alkohol var vanligt förekommande, fordonet har en benägenhet att välta och det var väldigt vanligt med barn yngre än 15 år i vår statistik, säger Per-Olof Bylund vid Akut- och katastrofmedicinskt.
Olyckorna ska halveras
Barn skadar sig ofta men det är mer sällan en olycka med fyrhjuling leder till ett dödsfall. Men det är ett fordon som kräver sin förare enligt Per-Olf Bylund. Till och med utbildare kan ha problem.
– Barn och de här fyrhjulingarna de hör definitivt inte ihop.
En lång rad myndigheter och organisationer med Trafikverket i spetsen antog vid årsskiftet en handlingsplan för att öka säkerheten och halvera antalet olyckor fram till 2020.
BARN OCH FYRHJULINGAR
*Om barn upp till 14 år ska köra ett fordon av den här typen (lekfordon) måste det ha elmotor och får inte gå snabbare än 6 kilometer i timmen. Om det har förbränningsmotor får det inte köras av barn i trafiken.
*Pocketbike, Minimoto, Barnsnöskoter, Barnfyrhjuling och Knattecross är inte lekfordon och får inte användas utanför inhägnat område.
*En vuxen som tillåter att ett barn kör den här typen av fordon på fel plats kan dömas till dagsböter för ”tillåtande av olovlig körning”. Det kan påverka den vuxnes körkort och även barnets möjligheter att få körkortstillstånd.
Källa: Trafikverket (TT)