I Sverige varierar vår köttkonsumtion kraftigt från person till person. Rekommendationen från Livsmedelsverket är att äta ett halvt kilo rött kött i veckan, alltså enbart fyra måltider som innehåller till exempel korv, köttfärs och blodpudding. Men 3 av 4 män och varannan kvinna äter mer än så.
– Vi äter kött till nästan varje måltid. Det är mer ovanligt att äta vegetariskt, säger Sara Viklund.
– Jag försöker få mina föräldrar att köpa in alternativ som quorn. Men det blir oftast att man sjunker tillbaka och köper köttfärs, säger Jesper Jönsson från Luleå.
Transport och kött
En person i Sverige äter runt 50 kilo kött på ett år och sedan 1990-talet har vår konsumtion ökat med 40 procent, enligt siffror från Jordbruksverket. Detta har stor påverkan på vår miljö. I en FN-rapport slår man bland annat fast att den totala köttproduktionen i världen står för drygt 14 procent av alla utsläpp från växthusgaser. Det är ungefär lika stor andel som alla bilar, båtar, flyg och resten av hela transportnäringen står för.
– Det är helt klart så att det är användningen av fossila bränslen som är det stora klimatproblemet. Men man har faktiskt lyckats visa att även om vi skulle upphöra med all användning av fossila bränslen så skulle det ändå inte räcka för att nå klimatmålen. Utan utsläppen från köttproduktionen i form av metangas och lustgas måste vi också åtgärda, säger forskaren Elin Röös vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Ohållbar livsstil
Och forskarkåren är i stort sett enig – det är ohållbart för vår planet att fortsätta äta kött i den takt som vi gör i dag.
– Det är just den höga konsumtionen av kött som är problemet. Det skulle vara väldigt svårt att nå de miljömål vi har satt upp med den konsumtionen, säger Elin Röös.