Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du språkforskaren Adam Horn af Åminne ge sig på Överkalixmålet. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Nu ska forskare studera det mytomspunna Överkalixmålet

Uppdaterad
Publicerad

Språkforskaren Adam Horn af Åminne vill kartlägga hur Överkalixmålets situation ser ut i dag. Nu har han startat ett forskningsprojekt för att ta reda på hur det används – och hur många som kan prata språket.

Adam Horn af Åminne har just startat projektet och i dagarna skickade han ut en enkät som han hoppas att människor boende i Överkalix, och även utflyttade Överkalixbor, ska svara på.

– Vi vet absolut inget om hur Överkalixmålet används i dag och det är det jag vill ta reda på, säger språkforskaren.

Mest kända språkvarianten

Han lyfter fram Norrbotten som det län i landet som är rikast på olika inhemska språk och språkvarianter. Här finns förutom flera olika nordiska språkvarianter såsom Överkalixmålet och Pitemålet, även flera olika samiska språk, finska och meänkieli.

– Just Överkalixmålet är faktiskt det som det forskats mest om av de nordiska språkvarianterna i Norrbotten. För hundra år sedan kom en forskare till Överkalix och kartlade språket där. Den forskningen har gjort att just Överkalixmålet blivit den mest kända av de nordiska språkvarianterna i Norrbotten.

Ger Sverige dåligt betyg i språkstatistik

På hundra år har det språkliga landskapet i Sverige förändrats radikalt. Då pratade alla lokala språkvarianter, nu pratar i princip alla standardsvenska.

Adam Horn af Åminne menar att det överlag skulle behövas mycket mer forskning kring språk i Sverige:

– Sverige är bland de sämsta i västvärlden när det gäller språkstatistik. Vi vet inte ens hur många som pratar svenska i Sverige.

I klippet ger sig språkforskaren på att prata Överkalixmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.