Spillvärme från serverhallar – för att odla grönsaker

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler serverhallar byggs i kalla Norrbotten. Och de producerar rejält med överskottsvärme. Nu kan det bli aktuellt att bygga växthus med grönsaksodlingar i anslutning till hallarna, för att nyttja värmen.

Antalet bolag som väljer att placera sina datacenter i Sverige och Norrbotten har ökat sedan Facebook startade trenden i Luleå 2011.

Nu ska forskare vid LTU använda sig av virtuella modeller för att undersöka möjligheten att ta vara på spillvärmen från de större hallarna.

– Det finns många olika exempel på spillvärmeutnyttjanden. Dels kan man värma upp lokalen i sig där man verkar, det görs även i dag, säger Marcus Sandberg, forskare på LTU.

Tittat på lösningar i Kanada

De större hallarna är väldigt energikrävande och när servrarna blir varma kyls de oftast ned med hjälp av luft. Den skickas sedan ut via ventilationsrör och ut i tomma luften.

Enligt LTU:s mätningar kan spillvärmen bli uppemot 35 grader varm. Det är inte tillräckligt varmt för att transportera den längre sträckor, därför undersöker man olika möjligheter som att odla mat eller värma upp byggnader i direkt anslutning till datahallarna.

LTU-forskarna Marcus Sandberg och Agatino Rizzo har bland annat tittat på en lösning i Kanada där man på byggnader byggt växthus uppe på platta tak.

– Det viktiga är att man gör det i närheten av datacentret eftersom det är svårt att transportera så lågvärdig energi.

De virtuella modellerna gör det möjligt för forskarna att utvärdera allt från produktionskostnader till olika möjligheter att ta vara på spillvärmen innan de nya datacentren byggs.

50 miljoner i budget

Projektet kommer att pågå under minst fyra år och budgeten på 50 miljoner kronor bekostas av myndigheter, lärosäten och industrin där energimyndigheten bidrar med 20 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.