I två års tid har forskare vid Stockholms miljöinstitut och Stockholms universitet i samarbete med renskötare i Semisjaur-Njarg arbetat med en konsekvensbeskrivning av den planerade Lavergruvan, som ett komplement till den som gruvföretaget måste göra.
Konsekvenser för renskötseln
Samebyns ordförande Anders Erling Fjällås menar att forskarnas rapport tar ett större grepp kring gruvans konsekvenser för renskötseln, tillsammans med övriga störningar på samebyns verksamhet.
– Boliden har fokuserat på området runt Laver och den vintergruppen. Rapporten har tittat på vilka konsekvenser gruvan får för samebyn i stort, säger Fjällås.
Olika slutsatser
Gruvföretaget Boliden å sin sida delar inte slutsatserna i forskningsrapporten – forskarna drar alltför långtgående slutsatser, även om Boliden också inser att gruvan kommer att påverka renskötseln.
Anders Forsgren är Bolidens projektledare för Lavergruvan.
– Det är ett stort projekt så det blir konsekvenser för samebyn, det sticker vi inte under stol med. Men vi drar olika slutsatser och det grundar sig på att rapporten ensidigt lyfter fram samebyns perspektiv, säger Anders Forsgren.
Tvingade i framtiden
Anders Erling Fjällås hoppas å sin sida att rapporten ska påverka gruvföretagen till att göra bättre konsekvensbeskrivningar för renskötseln framöver.
– Man ska komma ihåg att en sameby inte ensam kan ta fram en sån här rapport, det kostar enorma pengar och är resurskrävande. Men det är ett steg på vägen mot bättre analyser som jag hoppas även gruvföretagen i framtiden blir tvingade att ta fram, säger Anders Erling Fjällås.
Men Anders Forsgren vid Boliden ser inte det här som en modell för framtiden.
– Nej, verkligen inte. Att ta fram en ensidig rapport som bara belyser ena partens perspektiv är att jobba åt fel håll. Det måste vara en gemensam bedömning av frågorna.