Det första som möter besökaren är det 24 meter långa verket Historjá, som blandas historiska händelser med lyriska naturscener och magiska ögonblick. För första gången visas verket som det var tänkt, i en nästan sluten cirkel.
Verket fick en internationell publik när det visades på utställningen ”documenta 14” i Kassel 2017.
Ser fram emot att ställa ut hemma
Sedan dess har inget varit sig likt för Britta Marakatt-Labba med utställningar på många håll i världen.
Men att få ställa ut på hemmaplan blir trots allt något speciellt.
– Men för mig känns det viktigt att de som bor i Idivuoma, Övre Soppero och Karesuando och är intresserade av konst kan komma och titta på de verk som jag har jobbat med sedan 1968 och fram till idag, säger hon.
Museet hoppas på större publik
Senast hon ställde ut i Kiruna var i det numera rivna Stadshuset 2012. Nu finns ett nytt Stadshus där även Konstmuseet i norr är inrymt, numera under namnet KIN, museet för samtidskonst i Giron/Kiruna.
Museet har sedan öppnandet 2018 fått kämpa med att få ett bredare genomslag, inte minst i närområdet. Den nya utställningen med ett världsnamn från hemmaregionen kan möjligen få betydelse.
– Det tror jag. Det här är högklassig konst som har med lokala, regionala, nationella och internationella att göra, och det är precis de fyra trådarna som vi vill väva samman här på KIN, säger museichefen Maria Lind.