Britta Marakatt-Labba är Årets Formbärare i Norrbotten. Foto: Anders Wiklund/TT

Britta Marakatt-Labba är Årets Formbärare i Norrbotten

Publicerad

Britta Marakatt-Labba är Årets Formbärare i Norrbotten 2024.

– Det känns väldigt fint att få bära titeln i mitt hemlän, säger hon.

Varje år den 6 oktober delar Svensk Forms regionföreningar ut pris till Årets Formbärare. Utmärkelsen ges till personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i sin region.

Och nu står det klart att Årets Formbärare i Norrbotten är Britta Marakatt-Labba.

– Det känns väldigt fint att få bära titeln i mitt hemlän, jag har inte alltid blivit värdesatt här. Jag finns till exempel inte representerad i min hemkommun Kiruna med något större utsmyckningsarbete. Så jag är glad över det här erkännandet, säger hon i ett pressmeddelande.

Annkathrin Lundqvist, ordförande Svensk Form Norrbotten, säger att det var ett naturligt val.

– Hon är en av vår tids största konstnärer i både vårt län, Sverige och internationellt. Ända sedan hon inledde sin bana 1979 har hon varit en föregångare. Hon är en ständigt aktuell konstnär som både kommenterar samernas situation och visualiserar livets stora frågor – allt i nyskapande textilier med rötter i samisk bildtradition/duodji, säger Lundqvist.

Labba är nu också aktuell som designer för Cancerfondens rosa band.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.