En delad bild som visar två sektioner. Till vänster syns en person med långt hår klädd i svart. Till höger ser vi en grupp människor som går på en snötäckt väg framför en skolbyggnad där några dörrar är synliga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Jenny Johansson Jänkänpää (MP) och andra politiker vill göra åt situationen vid problemskolan. Foto: Hans Sternlund/SVT

Förtroendekris på skola i Gällivare – så vill politiker lösa problemen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en förtroendekris mellan lärare och rektorer på Sjöparksskolan i Gällivare. Det slås fast i en analys av arbetsmiljön på skolan. Politikerna har olika förslag för att lösa problemen.

Förra läsåret var det en skolmiljö fylld av oro, otrygghet, skadegörelse, kränkningar och det kulminerade i ett stort slagsmål mellan elever i april.

Förtroendekrisen

Under våren beställdes en extern utredning av arbetsmiljön för såväl elever som lärare och skolledare på Sjöparksskolan. I veckan har den presenterats för politikerna.

Enkäterna visar att det finns ett öppet och stöttande klimat bland lärarna. Nästan alla upplever att man får hjälp och stöd bland sina kollegor.

Däremot finns det en förtroendekris mellan lärare och rektorer och att rektorerna känner sig pressade och har för hög arbetsbelastning.

Förslag på lösning

Förvaltningens lösning är att ge mer stöttning till rektorerna i form av en projektanställd kvalitetsutvecklare.

– Skolledarna kommer att få hjälp och städ att strukturera upp arbetet ännu bättre, säger Riitta Kotavuopio Olsson, tillförordnat förvaltningschef.

Förslaget ska antas på barn- och utbildningsnämnden nästa vecka och majoritetsblocket tar ställning till förslaget då.

Vill ha akutskola

Moderaterna kommer att lägga fram ett eget förslag som handlar om att flytta ansvar från rektorer till vissa lärare som får ett sorts institutionsansvar.

De vill också införa så kallad akutskola där stökiga elever får undervisning i lokaler utanför skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.