De tre bolagen anordnade en digital pressträff på nätet på måndag för att berätta att de kommit ett steg närmare produktion av fossilfritt järn och stål i industriell skala.
Vitåfors utanför Malmberget och Svartöns industriområde i Luleå är de två tänkbara etableringsorterna och där ska parallella samråd inledas.
Nya jobb
Demonstrationsanläggningen ska producera en miljon ton järnsvamp per år och det kommer att nyanställas, även om det handlar mycket om automation och digitalisering. Järnsvamp, eller direktreducerat järn, är en råvara för stålframställning.
– Vi behöver folk som kan utveckla och underhålla anläggningen, men hur många det handlar om får vi återkomma till. För oss är det här en viktig del i arbetet att få ned utsläppen av främst koldioxid och om vi kan producera fossilfritt järn och stål så kommer det att sätta Norrbotten på världskartan, säger Martin Pei, teknisk direktör vid SSAB och ordförande för det samägda bolaget Hybrit.
Men det finns ett men, eller rättare sagt två.
Och det handlar om flera olika tillstånd som måste hämtas in för att fabriken ska stå klar 2025.
200 meter hög
Järnsvampfabrikens direktreduktionsanläggning kan bli upp till 200 meter hög och det krävs en utbyggnad av elnätet och 40 meter höga elstopar för att projektet ska kunna gå igång.
Problemet är bara att försvarets lågflygningsområden, som påverkar de båda tilltänkta etableringsorterna, tillåter maximalt 20 meters höjd.
– Oavsett var vi bygger någonstans så behöver vi diskutera höjdbegränsningen med myndigheterna, säger Martin Pei.
Enligt Hybrits vd Eva Vitell så har de närboende på båda orterna fått ett brev med information och en inbjudan till dialog inför det kommande samrådet.
– För oss är det viktigt att de som bor närmast det här projektet får information av oss och en tidig dialog. Bland annat handlar det om att direktreduktionsanläggningen kommer att bli så hög att den kommer att synas tydligt i omgivningen, säger hon.