Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Birgitta Rantatalo (S) är vald som nytt kommunalråd i krisande Pajala. Hör henne berätta om uppdraget. Foto: Hans Sternlund/SVT

Från poolstädning i byn till kommunalråd i krisande Pajala

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan hade Birgitta Rantatalo (S) inte en tanke på några högre politiska poster i Pajala kommun.

Men i morse vaknade hon upp som nyvalt kommunalråd.

Det kunde ha varit en morgon som vilken som helst för Birgitta Rantatalo, med ideella åtaganden tillsammans med feriejobbarna vid utebadet i Korpilombolo.

Men sedan i onsdags har hon ett av Sveriges tuffaste jobb. Det var inte så hon själv hade planerat det.

– Det var verkligen inte självklart att jag skulle sitta i den här posten. Jag behövde vädra det framför allt med familjen först, säger hon.

Vända minus 42 miljoner till plus

Men det gick undan när hela kommunstyrelsen inklusive kommunalrådet Ulrica Hammarström (S) ställde sina platser till förfogande.

Birgitta Rantatalo höll själv i klubban som kommunfullmäktiges ordförande, när hon utsågs till ny ordförande till kommunstyrelsen. Det nya uppdraget har en helt annan tyngd.

Första utmaningen; försöka vända ett prognostiserat minus på 42 miljoner till en budget i balans.

– Om jag hade varit ute efter en politisk karriär hade jag definitivt inte tagit på mig uppdraget. Men jag har idéer och visioner och det här är det bästa sättet att få prova dem, säger hon.

Helt ny vardag

Annars har tillvaron kretsat kring det egna företaget, renskötsel i en koncessionssamebyn och minoritetsspråksfrågor och andra ideella uppdrag.

Det kommer att bli mindre tid över till de sysslorna i hennes nya vardag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.