Pilot kliver ur ett militärflygplan på en flygbas, personal står bredvid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT var på plats i Norrbotten när franska stridsplan i en unik operation flög in direkt från sina hemmabaser. Foto: Emmanuel Royer

Fransk militär ökar närvaron: Kärnvapnen skyddar även Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som USA varslar om minskad militär närvaro i Europa – så kliver Frankrike fram.

SVT var på plats när franska stridsplan i en unik operation flög in direkt från sina hemmabaser för att fälla bomber över skjutfält i Norrbotten.

– Våra franska vitala intressen omfattar också våra allierades intressen. I det perspektivet gäller också kärnvapenparaplyet våra allierade och självklart finns Sverige bland dem, säger ambassadören Thierry Carlier.

De franska tvåsitsiga Rafale-planen står uppradade på Kallax flygfält i Luleå – samtliga har anordningar under sig för att vid andra uppdrag kunna bära med sig den franskutvecklade kärnvapenmissilen ASMP-A.

Stridsplanen, lufttankningsplan, transportplan och 220 personer från den franska militären flögs under tisdagen in med kort varsel, direkt från bland annat kärnvapenbasen Saint-Dizier, för att delta i operationen ”Pegase Grand Nord”.

Sverige och Nato

”Fällde bomber”

Den franska ambassadören lyfter vid flera tillfällen fram att det är skarpa, konventionella, bomber som fällts, över skjutfältet Lomben norr om Kalix.

– Gripen och Rafale har gjort övningsflygningar tillsammans där de fällde bomber över svenska övningsområden, säger ambassadören Thierry Carlier.

Han är nytillträdd ambassadör i Sverige och var tidigare en av Frankrikes högst rankade militärer.

– Det här är ett sätt att avskräcka vår motståndare. Genom att visa att vi är redo för vad som än kan hända, och att vi har nått den här graden av kapacitet tillsammans.

Är det här ett sätt för Frankrike att försöka signalera styrka på världsarenan?

– Jag skulle säga att det är Frankrike och Sverige som tillsammans sänder den här signalen, säger Thierry Carlier.

Ser du att även Sverige skulle kunna omfattas av Frankrikes kärnvapenparaply?

– Som president Macron har sagt så är det såklart så att våra franska vitala intressen omfattar också våra allierades intressen. I det perspektivet gäller också kärnvapenparaplyet våra allierade och självklart finns Sverige bland dem, säger Thierry Carlier.

”Extremt mycket”

Från svenskt håll konstaterar flottiljchefen på F21 i Luleå Peter Greberg att Frankrike intresserar sig allt mer för Sverige och Arktisområdet. Han säger att i år har franska plan hittills besökt basen tre gånger, dessförinnan skedde det senast 2019.

– Det är extremt mycket, min slutsats är att Frankrike tillsammans med övriga allierade har börjat visa ett större intresse att vara här uppe. Luleå och Arktisområdet är ett strategiskt viktigt område nära Natos östra gräns mot Ryssland.

Hör den franska ambassadören beskriva Frankrikes kärnvapenparaply i klippet

PEGASE – EN GLOBAL OPERATION

Det franska flygvapnet genomför operationen ”Pegase” vartannat år. I år besöker man för första gången Sverige, tidigare har man bland annat flugit till Filippinerna och Singapore.

Under en operation besöks alltid flera länder efter varandra, utan mellanlandningar i Frankrike. I år kommer ”Armée de l'Air” efter Sverige att fortsätta till Polen och vidare till Kroatien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet