• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den 24 maj avslutade isbrytarna årets issäsong. Foto: Daniel Holmgren/Sjöfartsverket

Frej avslutade årets isbrytarexpedition

Publicerad

På morgonen torsdagen den 24 maj avslutade statsisbrytaren Frej årets issäsong.

De svenska isbrytarna assisterade sammanlagt 1514 fartyg under vintern. Säsongen inleddes den 7 december då Ale startade sin expedition. Under december och stora delar av januari var inte värre än att Ale, den minsta av de fem statsisbrytarna, räckte för att bemästra isen.  Den 16 januari hade dock istillväxten i Bottenviken och utmed Norrlandskusten tilltagit så pass mycket att även isbrytaren Ymer kallades ut.

Istäcket nådde sin största utbredning den 5 mars då det enligt SMHI:s beräkningar täckte 174 551 km2, vilket motsvarar knappt 40 procent av Sveriges landyta. 

– I jämförelse med tidigare vintrar var säsongens istäcke varken litet eller stort, utan fullt normal. Dock var istäcket på Bottenhavet ganska tunt, säger Emma Grönkvist i ett pressmeddelande.

Frej sista isbrytare i tjänst

I slutet av mars hade dock isläget i de syd- och mellansvenska vattnen lättat vilket ledde till att de mindre isbrytande fartygen avslutade sina isexpeditioner. De större statsisbrytarna gick därefter ur tjänst en efter en under april och maj med Frej som sista isbrytare i tjänst till morgonen den 24 maj.

Isbrytarsäsongen 2017

Totalt antal assisterade fartyg: 1514

Sammanlagd tid för assistering: 3307 timmar

Sammanlagd distans för assistering: 32 678 nautiska mil (60 519 km)

Antal bogserade fartyg: 65

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.