Tingsrätten anser att det för en fällande dom krävs att arbetsmiljöbrottet ska ha skett av en person eller personer i ledande ställning eller särskilt ansvar för säkerheten.
I åtalet är ingen sådan person utpekad. Åklagaren riktade in sig på företagen som sådana i sitt åtal.
Dessutom skrivs i domen ”...arbetsgivaren är skyldig att utforma instruktioner för att om möjligt avvärja typiska risker i arbetsmiljön, men inte för alla möjliga, omöjliga eller hypotetiska risker.
Det var fem bolag som stod åtalade för arbetsmiljöbrott.
De förolyckade var anställda vid ett entreprenörsföretag i Gällivare och utlånade till ett annat.
Båda dessa bolag ställdes till svars för olyckan. Det gällde även NCC som var generalentreprenör för arbetet, det lokala företaget som ägde utrustningen samt LKAB som hade beställt arbetet.
Olyckan inträffade i Malmbergsgruvan den 18 maj 2010 när far och son inspekterade ett hisschakt drygt ettusen meter under jord i Malmbergsgruvan. Hisskorgen störtade till botten av schaktet sedan linan lossnat i sin infästning i mobilkranens lintrumma.
Den direkta orsaken till olyckan var att linnan var felaktigt infäst i lintrumman. Men enligt åtalet var mobilkranen inte tillverkad eller konstruerad för personlyft. Åklagaren har också hävdat att korgen skulle ha provsänkts innan arbetarna hissades ned.
Dock skriver tingsrätten:
”Vid en sammantagen bedömning finner tingsrätten att det är utrett att den valda arbetsmetoden var förenlig med då gällande krav på tillfälliga persontransporter.”
När det gäller de två bolag som hyrde ut personal till NCC konstateras att de inte har haft någon egen arbetsledning på plats och har inte kunnat påverka arbetsmedtoden.
Vidare har bolaget som ägde kran inte underlåtit att kontrollera tidigare reparationer och service. Kranen var också godkänd vid besiktning.
SVT Nyheter söker åklagaren Stig Andersson för en kommentar till domen.