Grafik: Tjäran rinner ur luckan i cisternen in i invallningen där männnen befann sig

Frias från ansvar i tjärolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Den chef på SSAB i Luleå som stått åtalad för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död frikänns av tingsrätten.

Även kravet mot SSAB på fyra miljoner kronor i företagsböter ogillas.

Tingsrättens bedömning är att olyckan orsakades av att nivåmätaren i tanken visade fel.  Mängden stenkolstjära i tanken var 4,5 meter istället för 1,6 som instrumenten visade. Tingsrätten säger också att luckan i cisternen skars upp för högt när de båda männen befann sig på marken nedanför och inte i en lyftkranskorg som det ursprungligen var planerat för.

Dödsolycka Koksverket i Luleå

Tingsrätten bedömer att ingen hade anledning att tro att tjärnivån var högre än 1,6 meter och att det var meningen att männen skulle stå i en lyftkranskorg när de öppnade luckan. Med de parametrarna anser tingsrätten att drunkningsrisken var obefintlig.

Vidare skriver tingsrätten någon eller några personer inom organisationen underlåtit att berätta om nivåmätningen i cisternen, men att inget visat att SSAB brustit i sina åliggande enligt arbetsmiljölagen när det gäller att systematisk planerna, leda, kontrollera och samordna verksamheten på något sätt som haft direkt relevans i förhållande till dödolyckan.

Det var i oktober 2013 när två män skulle tömma en cistern med tjära som olyckan inträffade. Männen befann sig i invallningen som fanns kring cisternen när något gick fel och en lucka öppnades okontrollerat och stenkolstjära rann ut. Tjäran rann ut i cisternen på en minut och 20 sekunder och fyllde invallningen. De båda männen hann inte sätta sig i säkerhet utan drunknade innanför invallningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka Koksverket i Luleå

Mer i ämnet