På grund av avvecklingen av Malmberget tvingades frisören Annica stänga sin salong. Spela klippet för att se hur samhället flyttas bort från rasriskområdet. Foto: SVT/Den stora flytten

Frisören Annica fick stänga sin salong då hela samhället försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Nu avvecklas samhället Malmberget för att ge plats åt den fortsatta gruvdriften. För frisören Annica Kaati har det inneburit en stor livsomvandling.

På grund av gruvbrytningen har samhället Malmberget förvandlats till ett rasriskområde och de senaste åren har allt fler slukhål uppstått i marken. 

För att gruvverksamheten ska kunna fortsätta måste samhället flyttas och byggas upp på nytt i Gällivare, fem kilometer bort. 

Fick stänga frisörsalongen

Omkring 3 200 människor berörs av flytten och måste lämna sina hem och starta nya liv. En av dem är frisören Annica Kaati, som tvingades stänga sin frisörsalong i Malmberget.

– Det var oerhört sorgligt att lägga ned mitt livsverk sedan 30 år, säger hon.

Samtidigt känner hon att samhällsavvecklingen inte uppmärksammas tillräckligt och att människor hon träffar på annan ort inte har någon uppfattning om vad som pågår.  

– Inte vet de nånting. Tänk om det hade blivit slukhål på Drottninggatan, då hade man stängt av hela södra Sverige. Men det är skillnad, säger hon och fortsätter:

– Folk utifrån kan inte föreställa sig vad vi går igenom – alla som bor här har någon gång haft mardrömmar om att ens hus ska tippa eller att marken försvinner under en.

Kan tvingas flytta

Efter flytten har Annica Kaati sadlat om och idag arbetar hon som projektledare för gruvdriftföretaget LKAB.

– Det är en utmaning, men också spännande. Det blev bra till sist.

Men i och med att flytten av Malmberget beräknas pågå fram till 2032 kvarstår risken att Annica och hennes man även kommer att tvingas flytta sitt hem till Gällivare.

– Jag är inte orolig för jag vet att det kommer hända en dag, säger hon.

Vill du veta mer om flytten av Malmberget? Se dokumentären Den stora flytten – en film om Malmberget torsdag 12 september i SVT2, kl. 20.00. Programmet går också att se redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.