Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gåfotbollen har på kort tid blivit populär i Piteå och i klippet hör du Elisabeth Davidsson som vittnar om heta duster på planen. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Gåfotboll på ”blodigt allvar” – heta duster när 60-plussare gör upp i Piteå

Publicerad

Gåfotbollen har blivit omåttligt populär i Piteå. Men trots att sporten inte tillåter löpningar och tacklingar är pulsen hög när domaren blåser i pipan i fotbollstältet ”Air Doom”.

– Det är lite på blodigt allvar det här, säger deltagaren Elisabeth Davidsson.

Gåfotboll är en idrott som är tänkt för att passa de allra flesta, inte minst de som har svårt att röra på sig. Träningsformen är speciellt anpassad för pensionärer och seniorer som vill motionera och gåfotbollen har vuxit snabbt i Piteå.

Men att hålla sig från att springa när kroppen vill något annat är svårare än vad man kan tro.

– Det är faktiskt väldigt svårt att hålla sig, man vill som springa lite lätt. Det blir lite fel då och då, säger Elisabeth Davidsson.

Matchdags – då svallar känslorna

Om någon blir för ivrig och råkar just springa går bollen över till det andra laget. Spelet är riktigt kul och mycket jobbigare än vad man kan tro. Det är Korpen i Piteå som samlar gänget på torsdagar och träningarna är välbesökta.

Trots att tacklingar och löpningar inte är tillåtet träder tävlingsmänniskorna fram när det är dags för match.

Se bilder från matchen i klippet och hör varför Piteåborna tycker att gåfotbollen är så kul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.