Meddelandet som gått ut inom socialförvaltningen i Gällivare. Foto: SVT

Gällivare kommun: Medarbetare ”bör inte svara på någon fråga alls” från media om covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Trots att alla enligt grundlagen har rätt att prata med journalister så går Gällivare kommun nu ut med ett motsatt budskap till personalen inom socialförvaltningen.

”Medarbetare bör inte svara på någon fråga alls från media.” Så står det i ett utskick som gått ut till vård- och omsorgspersonalen i Gällivare kommun och som SVT tagit del av.

Rubriken är ”Samtal med frågor gällande Covid-19 från anhöriga eller media” och budskapen är tydliga: frågor från anhöriga ska hänvisas till enhetschefer och frågor från media ska hänvisas till pressansvarig och kommunikationschef.

Coronaviruset i Norrbotten

Kommunikationschefen Maria Lindgren säger till SVT att det inte ska uppfattas som att man inte har rätt att prata med journalister.

– Alla har ju rätt att prata med media om man önskar, men man får inte bryta mot sekretessen. Jag ser att det står ”bör”, det betyder ju inte att man inte får.

Hon återkommer några timmar senare och uppger att man inom kort kommer att gå ut med en rättelse, för att markera att alla kommunanställda har rätt att prata med media.

Flera covid-mörkningar avslöjade

Nyligen avslöjade tidningen Nerikes Allehanda att Örebro kommun gått ut med ett förbud för anställda att prata med media om corona – ett budskap som dömdes ut av experter och som drogs tillbaks när tidningen ställde frågor om det.

Eskilstuna-Kuriren har också avslöjat hur kommuner mörkat uppgifter om smittspridningen inom äldreomsorgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet