Anneli Lindbäck, driftledare på Kalix kommun, pekar på en av de många björkar som utsatts för giftsabotage.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Med borrmaskin och hammare” – Anneli Lindbäck berättar hur giftsabotaget mot träden gått till. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Giftsabotage väcker ilska hos Kalixbor: ”Fett onödigt”

Uppdaterad
Publicerad

Minst 24 björkar längs Kalix strandpromenad har blivit förgiftade och träden går en långsam död till mötes. Sabotaget väcker ilska hos Kalixbor och kommunen är osäker på om träden ska ersättas.

Med borrmaskin, hammare och giftpluggar har någon smugit sig ner i buskaget längs Kalix populära strandpromenad och förgiftat minst 24 stycken björkar.

Sabotaget väcker ilska på sociala medier och bland Kalixbor som SVT möter på plats.

– Fett onödigt, säger Johan Forsberg.

Upptäckte giftpluggarna

Anneli Lindbäck, driftledare på Kalix kommun, upptäckte under sommaren att flera björkar var döda eller höll på att dö. Till sin stora förvåning upptäckte hon då giftpluggarna.

Varför gör någon så här?

– Det kan handla om utsikten – att det stör någon av de boende på andra sidan. Men jag håller inte med om det, säger Anneli Lindbäck.

Nu kommer kommunen att överväga om det är värt kostnaden att plantera nya björkar längs strandpromenaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.