Att klättra upp för ett tak längs en tunn, rostig stege för att måla är inget man bör göra om man är höjdrädd.
Men det är först på avstånd man ser om färgerna skär sig mot varandra, så därför måste Carolina Falkholt och Rebecca Niska klättra upp och ner flera gånger om dagen.
Ekivokt ord på tre språk
Först på avstånd ser man också att det som står skrivet på företagsbyggnaden längs Konstens väg är ett ekivokt ord. Det vill säga om man förstår meänkieli, finska eller samiska, som ordet är skrivet på.
– Jag intresserar mig för ord, språk och könsidentitet, säger graffitikonstnären Carolina Falkholt som är hjärnan bakom konstverket.
Har 30-års erfarenhet
Att skriva ordet ”fitta” på en byggnad hade varit olagligt för kanske trettio år sedan. Men det lokala företaget Skandinavisk ecotech äger byggnaden som vätter mot Konstens väg och projektet är ett initiativ av företagsägaren Karl-Gustav Niska. Han tyckte att byggnaden som tillhör hans företag hade en ful fasad och behövde målas om.
Konstnären Carolina Falkholt har 30-års erfarenhet och berättar hur det började. I början snodde hon lack från bilmacker och använde det som graffitifärg, för att det var det billigaste alternativet.
– Jag var ung och fattig men ville måla, säger Carolina Falkholt och fortsätter:
– Det var tråkigt att växa upp. Man var tvungen att göra en massa grejer, gå i skolan. Då kunde man spreja istället, på sin skola.
Inte finansierat med skattemedel
Projektet har inte finansierats med skattepengar, men på Övertorneå kommun är kommundirektören positiv till satsning på konst för allmänheten.
– Den här delen av projektet har ingen kommunal finansiering, det är inte skattebetalare som bekostat det. Vi har inte varit delaktiga i valet av motiv och konstnär, säger kommundirektören Anna Andersson.
”Positiv graffitiutveckling”
Tim Timmey och Marian Doe målade förra året baksidan av läktarfasaden vid den kommunala idrottsplanen i Övertorneå. När bilisterna åker förbi möts de av texten ”Övertorneå” ovanför det höga gräset.
Nu målar de färgglada fåglar på andra sidan idrottsplanen längs läktarväggen. De tycker att graffitiutvecklingen är positiv.
– Det har absolut blivit mer accepterat, säger Tim Timmey.
Se konstverken i videon.