Bakom brevet står riksföreningen Teknikcollege Sverige som är en samverkansplattform för industrins kompetensförsörjning. Ett samarbete mellan företag, kommuner och utbildningsamordnare med målet att öka status och kvalitet på industrirelevanta utbildningar.
Föräldrar uppvaktas
I ett första stadie riktar man sig till föräldrar och målsmän till barn i högstadiet med löfte om att ingen generation i Norrbotten haft en så ljus framtid som nu.
– Vi behöver en enorm kapacitet och kompetens till industrin och därför behöver vi nå dem i en tidigare ålder, säger Linda Rönnbäck, regional processledare vid Teknikcollege.
Lågstadieelever står på tur
Högstadieeleverna uppmanas att välja Industritekniska programmet, El- och Energiprogrammet eller Teknikprogrammet för att få färdigheterna som företagen efterfrågar. Eleverna erbjuds också arbetsplatsförlagt lärande (APL) under skoltiden.
– Just nu riktar vi oss till elever på högstadiet. Men vi jobbar oss ner i åldrarna på mellanstadiet och lågstadiet. Det går inte att börja i årskurs 9, då har många redan gjort sina val, säger Rönnbäck.
Högt tryck i Luleå
I dag finns Teknikcollege på de kommunala skolorna i Luleå, Piteå, Boden och Kalix.
Hur ser trycket ut på utbildningarna?
– Det ökar och på Teknikprogrammet i Luleå är det så högt att de hade kunnat starta ytterligare en klass om de haft lokaler, säger Linda Rönnbäck.
”Världen är på väg till Norrbotten”
Ni lockar med att ingen generation haft en så ljus framtid som nu. Men många av industrisatsningarna är inte i hamn. Hur ser du på det?
– Så är det. Samtidigt har vi befintliga företag som expanderar så det är inte bara de nya etableringarna som behöver personal, säger Rönnbäck och fortsätter:
– Tidigare brukade vi prata om att världen låg som arbetsfält för våra ungdomar. Men faktum är att världen är på väg hit så nu behöver man inte lämna Norrbotten.
I videon hör du om det unika som väntar den unga generationen på Norrbottens arbetsmarknad.