Vid Teknikcollege i Norrbotten som är en samverkansplattform för industrins kompetensförsörjning har man märkt att många företag försöker tänka nytt i rekryteringsprocessen.
Högre lön och flexibel arbetstid
Det handlar om allt från god arbetsmiljö, högre löner, flexibla arbetstider och andra förmåner.
– Företagen måste verkligen steppa upp. Det kommer bli bättre företag längre fram när de här ungdomarna kommer ut, säger Linda Rönnbäck, regional processledare vid Teknikcollege.
Är ungdomarna medvetna om att de kan ställa högre krav?
– Absolut, det ser vi redan nu när vi frågar elever på gymnasiet om vad som är viktigt för dem. De säger att lönen är viktig men lyfter också helt andra frågor som trygghet, arbetsmiljö och hur företaget agerar utåt, säger Rönnbäck.
Äldre företag växlar också upp
Och det gäller inte bara de nya industrierna som är på väg att växa fram. Vid Scanias produktionsanläggning i Luleå, som funnits sedan 1968, lägger man också i en extra växel för att vara med i racet om arbetskraften.
– Vi har alltid haft lätt att rekrytera men nu har vi faktiskt färre antal sökande till tjänsterna. Vi känner att vi behöver vara på tå, säger personalchefen Eva Andersson.
Så försöker företaget ta täten
Är det inte problematiskt att exempelvis en åttaåring ska bestämma sin framtid så tidigt?
– Man behöver kanske inte bestämma sig så himla tidigt. Förhoppningsvist får man ett långt arbetsliv och kan jobba med olika saker. Vi vill visa barnen vilka möjligheter som finns och att vi är ett alternativ, säger Eva Andersson.
I videon hör du hur Scania i Luleå försöker ta täten i racet om arbetskraften.