• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Två truckar med järnmalm i Brasilien

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör H2 Green Steel om varför de väljer brasiliansk malm (ovan i bild) istället för LKAB:s som ligger ungefär 15 mil bort. Foto: ANDRE PENNER

Gruva 15 mil bort – då tar fossilfria stålbolaget malm från andra sidan Atlanten

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen meddelade stålbolaget H2 Green Steel i Boden att de kommer importera malm från Brasilien och Kanada istället för att använda malmen från LKAB:s gruvor i Norrbotten.

– Vi vill ha malm från Sverige – dörren är absolut öppen, säger presschefen Karin Hallstan.

En anledning till att stålbolaget går vidare beror på LKAB:s fördröjningar.

– Det är kopplat till att vi behöver ett avtal nu, dels som en check i boxen för vår finansiering men också för framdriften i projektet. Där kan inte vi vänta när det tar längre tid än vad vi hoppats på kring avtal om svensk malm, säger Karin Hallstan, presschef på H2 Green Steel.

Fossilfri ståltillverkning

Hon tillägger att planen fortfarande är att använda sig av svensk malm.

– Vi hoppas fortfarande att svensk malm är med i mixen när vi drar igång, gärna från LKAB.

Oense om Malmbanan

Karin Hallstan säger att H2 Green Steel just nu har en dialog om malmförsörjningen där fokuset ligger på Malmbanans kapacitet.

H2 Green Steel anser, baserat på uppgifter från Trafikverket, att det finns plats medan LKAB har uttryckt en annan syn.

– Det finns en oro kring kapaciteten. Vi håller på att utreda det tillsammans och kan förhoppningsvis komma fram till en lösning inom en snar framtid.

I klippet hör du hur den blivande ståljätten ser på miljöaspekten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet