Miljörörelsen och de lokala samebyarna har i åratal försökt att stoppa gruvplanerna. Även FN-organet Unesco har varnat för att Laponias status som världsarv kan hotas av en gruva. Rennäringen och naturen anses hotad.
– Det är en sorgens dag. Det är för oss obegripligt att regeringens beslut inte kan anses strida mot någon rättsregel, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Så resonerar domstolen
Högsta förvaltningsdomstolen skriver sammanfattningsvis i sin dom:
”I ett långsiktigt perspektiv innebär den gruvverksamhet som ansökan om bearbetningskoncession avser ett intrång under en begränsad tid i markområden som används för rennäringen, inom ett relativt sett mindre område, med potential att generera betydande samhällsekonomiskt positiva effekter, vilket är att betrakta som god hushållning med områdets resurser”.
Beslut om gruva i Kallak
Turerna kring gruvplanerna i Kallak har varit många (se faktarutan). Ärendet kom till regeringens bord 2017 och i mars 2022 beviljades gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines ett bearbetningstillstånd av regeringen.
Bearbetningskoncessionen ger gruvbolaget rätt att utvinna de malmer och mineraler som finns i det aktuella området. Men det är inget slutligt tillstånd för att starta en gruva – då krävs också miljötillstånd.
Gruvbolaget har tidigare sagt att de hoppas på att miljötillståndet för gruvan ska vara godkänt till mitten av 2025.
gruvplanerna i kallak
Den stora järnfyndigheten utanför Jokkmokk upptäcktes på 1940-talet.
2006 fick Jokkmokk Iron Mines, ett dotterbolag till brittiska Beowulf, undersökningstillstånd.
Provborrningar gjordes 2010 och i samband med provbrytning 2013 utbröt omfattande protester.
Samma år skickade Beowulf in en ansökan om bearbetningskoncession till Bergsstaten. Myndigheten ville säga ja men frågan hamnade efter många turer hos regeringen 2017, efter att länsstyrelsen i Norrbotten sagt nej.
I mars 2022 beviljade regeringen bearbetningskoncession, vilket ger företaget möjlighet att undersöka gruvplanerna vidare.
I september 2023 hölls förhandlingar i Högsta förvaltningsdomstolen om regeringens beslut efter att Naturskyddsföreningen och de lokala samebyarna begärt rättsprövning.
Den slutliga tillståndsprövningen för en gruva görs av mark- och miljödomstolen.
Källa: TT