Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Författaren Arne Müller tror att regeringen får svårt att säga ja till en gruva i Kallak – men i klippet ger han ett exempel när det har hänt. Foto: SVT

Gruvexpert: ”Mer besvärligt för regeringen att säga ja till Kallak efter FN-brev”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och journalisten Arne Müller tror att brevet från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter kommer att ha betydelse inför regeringens beslut om en gruva i Kallak.

– Det har en stor tyngd, säger han till SVT.

Experterna på urfolksrättigheter är oroade för vad en gruva i Kallak utanför Jokkmokk skulle få för inverkan på samernas rättigheter och skyddet för miljö och kulturarv.

I mars har regeringen utlovat ett besked om bolaget Beowulfs ansökan om bearbetningskoncession. Frågan är brevet får för betydelse för det beslutet.

Gruvbrytning i Kallak

– När experter från ett FN-organ gör ett så kraftfullt uttalande så har det en stor tyngd, säger Arne Müller, före detta SVT-journalist som har skrivit flera böcker på temat gruvor och miljö.

Kan gå emot FN – har godkänt liknande fall

Han ger dock exempel på när regeringen har valt att inte hörsamma liknande skrivelser i tidigare beslut om gruvetableringar.

Ni hör med om det i videon.

Beowulfs styrelseordförande Sven-Otto Littorin tillbakavisar kritiken och skriver i en kommentar till Dagens Nyheter:

”Detta är ännu en internationell aktör som inte har en aning om hur svensk lagstiftning fungerar och som ensidigt fokuserar på ogrundade rädslor.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet