Fotot är taget 1983 vid dagbrottet i Svappavaara. Foto: Arkiv/SVT Bild

Gruvor känsliga för konjunkturen – därför kan gamla gruvor få nytt liv

Uppdaterad
Publicerad

Viscaria utanför Kiruna är inte den enda nedlagda gruvan som har fått nytt liv efter lång tid. Gruvor kan stängas och öppnas av olika anledningar, men oftast är det konjunkturen och priset på malm som är det avgörande.

När Viscaria stängdes vid årsskiftet 1996-97 kostade kopparn i runda slängar 13 kronor kilot på världsmarknaden. Bara några år senare började priset att stiga – men då var det så dags.

Området hade genomgått en av de första grundliga gruvstädningarna, och att öppna den igen skulle kosta en bra slant.

Viscariagruvan

Kopparpriset fem gånger så högt

Redan 2008 ville australiensiska Avalon minerals öppna gruvan igen, men planerna sköts hela tiden på framtiden. Svenska Copperstone köpte rättigheterna 2018 och hoppas kunna förverkliga planen inom ett par år. Kopparpriset idag är mer än fem gånger så högt som 1997.

Det finns fler exempel i historien på gruvor som har återöppnats eller kan komma att återöppnas när konjunkturen har svängt eller tekniska framsteg har gjort brytningen lönsam – se faktarutan nedan.

Fyra nedlagda gruvor med nytt liv

Gruvberget, Svappavaara

Bröderna Mommas koppargruva på 1600-talet var igång i knappa 30 år innan konkursen var ett faktum. Bröderna adlades för sina insatser, men dog utblottade. Inte förrän 2010 väcktes gruvan till liv igen av LKAB, då som en järnmalmsgruva. Sista salvan sköts 2018, men planer finns för en tredje sväng.

Leveäniemi, Svappavaara

Leveäniemi är granne med Gruvberget och här bröts järnmalm mellan 1964 och 1983. Gruvan lades i malpåse när LKAB gjorde stora förluster till följd av lågkonjunkturen. När LKAB 30 år senare skulle återöppna gruvan tog det två år att pumpa bort allt vatten. Gruvan är i drift sedan 2016.

Laver, Älvsbyn

Koppargruvan i Laver var i drift 1936-1947. När gruvan stängde monterade man också ned byn med 242 invånare. Kopparhalterna ansågs vara för låga. Boliden tror sig kunna få lönsamhet i brytningen och ansökte 2014 om bearbetningskoncession, men ärendet har legat hos regeringen sedan 2017.

Nautanen, Malmberget

Nautanen har vissa likheter med Laver. Här bröts koppar och järnmalm i fem gruvor mellan 1903 och 1908. Ett samhälle med uppåt 400 personer växte fram, men allt revs när kopparpriset sjönk och gruvan gick i konkurs. Nu undersöker Boliden området och har planer på en underjordsgruva.

Källor: Gunnar Ahlström: De mörka bergen (1966), ltu.se, lkab.com, Sveriges Radio, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Viscariagruvan

Mer i ämnet