• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gruvorna betalar inte miljökostnaderna

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges gruvor betalar inte de växande kostnaderna för att ta hand om de stora mängder miljöfarligt avfall som branschen ger upphov till. Det är slutsatsen i en rapport från Riksrevisionen som kommer att offentliggöras idag. Nu föreslås flera skärpningar av reglerna.

Efter bara ett och ett halvt års drift försattes Northland Resources järnmalmsgruva utanför Pajala i konkurs förra vintern. Om gruvan stängs för gott finns det 29 miljoner kronor avsatt för att säkra miljön. De första kostnadsberäkningarna pekar mot att det i själva verket kan kosta mer än 250 miljoner att städa upp.

Ekonomisk säkerhet

Det är ett av de exempel som lett fram till att Riksrevisionen har granskat om de belopp som gruvbolagen ska sätta av för att ta hand om avfallet idag och i framtiden är tillräckliga.

– Vår bedömning är att de ekonomiska säkerheterna som är utställda inte i tillräcklig omfattning minimerar skattebetalarnas kostnader för att ta hand om gruvavfallet, säger riksrevisorn Ulf Bengtsson.

Miljöriskerna finns kvar

I rapporten pekar Riksrevisionen på att det idag kan hända att gruvor drivs utan att det finns några pengar avsatta för att städa upp i efterhand.

Ett annat problem man tar upp är att gruvbolagens ansvar för avfallet ofta upphör efter 30 år. Men i själva verket finns miljöriskerna kvar mycket längre.

– Det första vi pekar på är att de ekonomiska säkerheterna bör gälla under längre tid. Det andra är att man inte bör kunna starta gruvverksamhet innan de ekonomiska säkerheterna finns på plats och är beslutade, säger Ulf Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.