Hör Fredrik Nyström berätta om studien: ”Kan handla om ett halvt kilo per år” Foto: TT/SVT

Studie: Träna dig att frysa och gå ner i vikt

Uppdaterad
Publicerad

Genom att frysa en timme om dagen i sex veckor ökade deltagarna i en ny studie andelen brunt fett. På så sätt lärde de kroppen att hålla värmen på egen hand. Men det handlar om att verkligen frysa.

– Ja, frysa på gränsen till att huttra, säger professor Fredrik Nyström, men inte börja huttra för då börjar man alstra värme.

I en frivillig testgrupp med 26 personer fick deltagarna dra lott. Drygt hälften skulle frysa. Resten skulle hålla sig varma.

Den frysande testgruppen skulle klä sig lätt och undvika vantar och mössa medan den andra gruppen skulle hålla sig varmt klädd.

Bakom studien står Fredrik Nyström, professor vid Linköpings universitet och överläkare i internmedicin. Han forskar om riskfaktorer för hjärt -kärlsjukdomar, fetma och diabetes och undersöker hur blodsockerreglering, blodfetter, bukfetma och andra riskfaktorer påverkas av vad vi äter och dricker och hur vi tränar eller fryser.

Strumpor för att undvika frysa fast

Det visade sig att de frysande testpersonerna tolererade mer och mer kyla och fick ta till allt tuffare metoder för att lyckas frysa.

– En person satt på balkongen i kalsonger en timme om dagen, säger Fredrik Nyström, men han hade strumpor på sig för att inte fötterna skulle frysa fast i betonggolvet.

Bäbisar har mer brunt fett

Små barn har större andel brun fettvävnad än vuxna. Med tiden krymper det bruna fettet, men genom att frysa kan man alltså aktivera sitt bruna fett igen och få det att växa enligt Nyström.

Det bruna fettet kan alstra värme. Man kan alltså lära kroppen att värma upp sig själv och eftersom det bränner fett så kan man gå ned i vikt med metoden. Om man inte börjar äta mer förstås.

Frysande ökade brunt fett

Andelen brun fettvävnad mättes med magnetröntgen före och efter testet och de som frusit ökande sin bruna fettvävnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.