Glädjen är stor i Haparanda efter beskedet att det blev känt att en del av Kamprads inkluderat olika satsningar i Norrland i sitt testamente. I dagsläget är det dock inte känt exakt hur pengarna och tillgångarna ska fördelas.
– Det är ju fantastiskt att Ingvar tänkte på Norrland i sitt testamente och genom detta även skapar möjligheter för entreprenörskap och näringslivsutveckling. Det är bara att ödmjukt inför graven buga och tacka, säger Haparandas kommunalråd Peter Waara.
Han fortsätter:
– Kamprad hade Tornedalen och Haparanda varmt om hjärtat.
”Trodde på regionen”
2006 valde IKEA att etablera sitt nordligaste varuhus i Haparanda kommun, ett beslut som fick stor påverkan på områdets näringsliv.
– I morse, innan det här med testamentet blev känt, då tog jag fram ett brev från Ingvar Kamprad som vi fick efter att vi gav honom ett litet armband med Tornedalsmönster när han fyllde 90. I det brevet beskrev Ingvar att han 2006 gick emot hela sin styrelse, drev igenom etablering i Haparanda/Tornio och att det visade sig vara en mycket spännande framgångssaga.
– Han avslutade brevet med orden: ”Mycket är gjort, men det mesta återstår att göra”. Så han trodde på regionen och satsningen som gjordes för tio år sedan har ju visat sig vara ett ”turnover” av positivt slag för IKEA-koncernen och definitivt för Haparandaområdet. Det förde med sig att Haparanda förstärkte en traditionell handelsstadsposition i riket. Nu är vi tredje bäst i Sverige när det gäller handel räknat per capita och det har vi ju faktiskt IKEA att tacka för.
Träffade Kamprad
Några år tillbaka träffades Waara och Ingvar Kamprad i den lilla byn Kukkola i Haparanda.
– Det är ju kanske stället som man minst av allt förväntar sig att träffa Ingvar Kamprad på. Men där satt han och vi hade en liten pratstund med honom, jag har ju genom min fru starka kopplingar till Småland. Så jag förstår ju att han såg en likhet mellan Tornedalen och Småland, dels i geografin. Men kanske framförallt i strävsamheten, tjurskalligheten hos bygdens folk i båda dessa områden. Det har inte alltid varit lätt, utan man har fått spotta i nävarna för att åstadkomma någonting.
– Så jag förstår varför Kamprad på sätt och vis hade stor igenkänning när han hälsade på Haparandaområdet och Tornedalen, fortsätter Waara.