Länsstyrelsen i Norrbotten hade inför förhandlingarna i mark- och miljödomstolen sagt nej till ett av flera planerade dagbrott, nämligen i den så kallade D-zonen.
Man ansåg att ett dagbrott där skulle ha menliga direkta effekter på den fridlysta blomman myrbräcka samt Natura 2000-området Rautas fjällurskog.
Valde bort
När förhandlingarna inleddes i domstolen överraskade Copperstones ombud alla med att meddela att bolaget drar tillbaka yrkandet om ett dagbrott i alla zoner.
– När vi har sett konsekvenserna för arten myrbräcka som växer ovanpå och att värdet i toppen av D-zonen är begränsat så har vi valt att välja bort dagbrottsbrytning i D-zonen, säger Anders Lundkvist, senior rådgivare och före detta hållbarhetschef vid Copperstone.
Ökad chans till positivt besked
Malmen i D-zonen kommer i stället att utvinnas genom underjordsbrytning.
Draget att skydda blomman kommer att ge gruvbolaget större möjligheter att få igenom sin ansökan för Viscariagruvan. I alla fall ökar utsikterna att länsstyrelsen kommer att tillstyrka ansökan. Det bekräftar Anna-Carin Ohlsson, enhetschef för miljöskydd vid länsstyrelsen.
– Vi kommer ändå att yrka på vissa villkor vad gäller rennäring, definitivt utsläpp till vatten, artskydd och Natura 2000-områden, säger hon.
I klippet får du veta mer om blomman myrbräckas betydelse för gruvplanerna i Viscaria.