Skomakarutbildningen är en av alla yrkesutbildningar som Utbildning Nord ordnar för de finska, norska och svenska arbetsmarknaderna. De har cirka 500 studerande totalt varje år och man söker hit via arbetsförmedlingen.
I Utbildning Nords lokaler i Hedenäset står radion på och både finska och svenska talas lågmält där 6 elever jobbar med varsitt projekt.
Här ser vi trasiga skor, läster, sockerpåsar, skomakarhästar, stansverktyg och rejäla skinnsymaskiner.
Stort finskt intresse
Finland och Sverige har 4 platser var och Norge har en plats. Den norska och några av de svenska platserna står tomma just nu. Från Finland däremot är intresset desto större.
– Jag har bott i Helsingfors i 20 år men jag är härifrån från Rovaniemi. Och det här var den enda platsen som jag hittade på internet, säger Janne Kerkelä.
Sanna Post pendlar mellan hemmet i Pello och utbildningen i Hedenäset och planerar att starta eget i Pello.
– Jag har gått hästskötarutbildning och sadelmakarutbildning. Efter denna utbildningen kan jag erbjuda både sadelmakeri och skomakeri, säger Sanna Post.
I Finland finns en utbildning vid Tammerfors med 60 platser. Och i Norge finns en utbildning i Oslo. Trots det söker sig så många finländare hit att man får göra en urvalsprocess för de fyra finska platserna.
Egentligen skoreparatörutbildning
Här finns 9 platser och utbildningen tar 56 veckor. I utbildningen som egentligen heter skoreparatörutbildning.
– 56 veckor är en ganska kort utbildning om du ska tillverka skor också. Så skoreparatör om du har rätt inställning då är 56 veckor alldeles perfekt. Då kan du starta eget företag efter den tiden.
Men även om det är en skoreparatörsutbildning så måste alla elever först lära sig hur en sko är uppbyggd.
Därför bygger de egna övningsskor. Att sy i läder ska man också lära sig och får börja med att sy socker- och kaffepåsar i skinn.
Drömmer om hikingskor
Martin Eriksson från Stockholm drömmer om att starta egen tillverkning av vandringsskor och han ägnar hela utbildningstiden bara åt att tillverka skor.
– Jag hoppas på att bli kunna bli kvar här uppe i norr någonstans och kunna livnära mig 100 procent på att göra vandringsskor, säger Martin Eriksson.