Paul Gruber, doktorand maskinelement vid Luleå tekniska universitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du forskarna vid Luleå tekniska universitet om möjligheten att ta fram en liten blykyld reaktor för serieproduktion. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Så ska kärnkraften bli billigare – forskare i Luleå kyler reaktorer med bly

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har uttryckt en förhoppning om små kärnkraftreaktorer som kan serieproduceras och transporteras. Något som skulle göra kärnkraft betydligt billigare att bygga.

Forskarna i projektet Sunrise i Luleå tror att det kan bli verklighet – om reaktorerna kyls med flytande bly i stället för vatten.

I forskningsprojektet Sunrise undersöker nu bland andra Luleå tekniska universitet, LTU, möjligheterna att ta fram en liten kärnkraftsreaktor som kyls med flytande bly i stället för vatten.

– Med blykylning skulle det bland annat gå att få ner storleken på reaktorerna till en diameter på fem meter och en höjd på fem meter. Det skulle möjliggöra både serieproduktion och att reaktorerna kan transporteras. Det gör att det blir en signifikant mindre investering, säger Jens Hardell, professor i maskinelement på LTU.

Livslängd på 25 år

Men flytande bly skapar en mycket aggressiv miljö som kan förstöra materialet som reaktorn är uppbyggd av genom korrosion tillsammans med erosion. På LTU forskar man nu för att kunna testa och förbättra material som fungerar tillsammans med det flytande blyet utan att erodera.

– Det ser lovande ut. Vi har redan tagit fram flera material, men mer forskning behövs, säger Farid Akhtar, professor i materialteknik på LTU.

Målsättningen är att reaktorerna ska ha en livslängd på 25 år.

I klippet hör du forskarna om möjligheten att ta fram en liten blykyld reaktor för serieproduktion.

Det här är forskningsprojektet Sunrise

  • Ett forskningsprojekt som syftar till att ta fram en blykyld forskningsreaktor.
  • Forskningen är inriktad på design, säkerhetsanalys och materialutveckling och bedrivs vid Kungliga tekniska högskolan, Luleå tekniska universitet och Uppsala universitet.
  • Projektet finanseras av Swedish Strategic Research Foundation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.