En grupp personer samlas runt ett bord i en gemensamhetslokal. Flera av dem engagerar sig i samtal och aktiviteter, medan en vuxen håller ett litet barn. På bordet finns en kanna kaffe, en skål med kakor och olika fat. Atmosfären verkar varm och social.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hejsan” – här möts Anna-Kristina Larsson och Olivia Strandelin. I klippet kan du se mer av babyskoj. Foto: Randi Gitz / SVT

Satsning på mötesplatser i Boden – här möts bebisar och äldre

Uppdaterad
Publicerad

I Boden skapas mötesplatser över ålders- och språkgränserna. På ett av stans serviceboenden möts äldre och små barn för en stunds ”babyskoj”.

– Det händer något i mötena, säger projektledare Charlotta Lennartsdotter.

Åtskilliga barnvagnar och skor samsas med rollatorer utanför hobbyrummet på Björkens serviceboende och snart tar aktiviteterna vid.

De yngre deltagarna får med hjälp av föräldrarna måla med ätbar färg, kladda med lera, och ha rytmik till munspel nere på golvet – medan de äldre ägnat sig åt handarbete vid ett bord i samma rum.

– Att prova den här aktiviteten kan utvecklas till att vi faktiskt gör något tillsammans allihopa, säger Charlotta Lennartsdotter.

Sett behov av mötesplatser

I Boden har de sett behov av fler mötesplatser över ålders och språkgränserna. Än så länge har ”babyskoj” arrangerats tre gånger och är en av flera aktiviteter som testas i Bodens kommun.

Charlotte Lennartsdotter hoppas förstås på en fortsättning:

– Det finns många som är ensamma, både äldre och föräldralediga och att få mötas såhär och känna varandras närvaro har varit jätteviktigt.

Recept på babylera som bäbisarna lekte med under ”babyskoj”. Foto: Randi Gitz / SVT

exempel på aktiviteter som hållits i boden

  • Babyskoj
  • Communitydans
  • Improvisationsteater
  • Fotokurs
  • Sminkkurs
  • Sociala medier-kurs
  • Halloweenskapande

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.