Här har de idrott – varje dag

Uppdaterad
Publicerad

På Stureskolan i Boden har eleverna normalt tre idrottslektioner i veckan. Men årets sjuor får nu pröva på ännu mer – och förhoppningen är att det ska ge resultat i skolbänken.

På Stureskolans pulspass har idrottslärarna Lasse Johansson och Erik Holmgren full koll på sjundeklassarnas puls på varsin läsplatta. Eleverna har fått en pulsklocka och ett nummer att hålla reda på.

– 39:an ligger lite högt. Ta det lite lugnt, ropar Lasse Johansson till en elev på skolgårdens multiarena.

Varken för låg eller för hög puls

En av klasserna kör innebandyvarianten topsbandy eller ball bouncer, medan en annan motionerar i ”Lillskogen” intill. Passet pågår i 30 minuter och det gäller att inte ha för hög eller för låg puls.

– Om man under 20 minuter ligger på den här pulsen öppnar man ett litet fönster för att ta in mer koncentration och information. Så har man ett teoripass just efteråt, som vi har lagt nu också, hoppas vi att de ska ha mer koncentration och kunna inhämta mer kunskap, säger Lasse Johansson.

LÄS MER: Morgongympa ger bättre betyg

Att fysisk aktivitet är bra för både kropp och knopp är ju ingen nyhet, men någonting man tar alltmer på allvar i skolans värld. På Stureskolan har man sedan tidigare utökad idrott med tre 50-minuterslektioner i veckan, men sjuorna testar i år att istället ha två idrottslektioner plus tre pulspass på 30 minuter. Efter passet var det geografi som gällde för klass 7G, och de elever vi pratade med såg positivt på pulspassen.

– Man är mer koncentrerad eftersom man får igång koncentrationen i kroppen, säger Anna Johansson

– Det är ju roligt, och känns bättre på lektionen efteråt, säger Wilma Rutqvist.

Fortsättning nästa år

Projektet har pågått i ungefär tre veckor och ska fortsätta under året, och eleverna betygssätts inte på pulspassen.

Hittills är entusiasmen stor. Alla kämpar för att ligga inom rätt zon. Det är nästan ett större problem att de tar i för mycket än för lite, säger Erik Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.