Natos flagga hissas vid Norra militärregionens stab i Boden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hissas Natos flagga vid militärens stab i Boden. Hör överstens syn på framtiden. Foto: Stig Holmfrid/SVT

Här hissas Natos flagga i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hissades Natoflaggan vid Norra militärregionens stab i Boden.

Efter en process på knappt två år är Sverige medlem i försvarsalliansen Nato.

Det innebär att Sverige är allierad med 31 andra länder vars syfte är säkerställa fred och säkerhet i medlemsstaterna med politiska samt militära medel.

Sverige och Nato

Medlemskapet uppmärksammades på en ceremoni vid staben för Norra militärregionen i Boden.

Vid ceremonin närvarade infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), chefen för norra civilområdet, landshövdingen Lotta Finstorp, chefen för Norra militärregionen, överste Lars Karlsson samt övriga inbjudna gäster.

I klippet hör du översten som i framtiden räknar med större övningar i Norrbotten.

Fakta Nato

Nato (North Atlantic Treaty Organization) är en allians mellan 32 stater i Europa och Nordamerika vars syfte är säkerställa fred och säkerhet i medlemsstaterna med politiska och militära medel.

Natos medlemmar har förbundit sig till artikel 5 i fördraget, den kollektiva försvarsklausulen som föreskriver att ett väpnat angrepp på någon av medlemsstaterna ska betraktas som ett angrepp mot dem alla och att en attackerad medlemsstat följaktligen ska bistås av övriga medlemmar.

Natos medlemsländer är i dag: Albanien, Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kanada, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Montenegro, Nederländerna, Norge, Nordmakedonien, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern och USA.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet