Allting är stort och ibland kanske storslaget i Aitik. Truckarna lastar enorma mängder sten och lastmaskinerna äter sig in i det lössprängda berget med gigantiska tuggor.
I klippet ser ni hur området totalt har ändrat karaktär efter sju månaders gruvbrytning.
Högre kopparhalter än dagbrottet
Liikvaarafältet anses vara en viktig del för gruvverksamheten i Aitik. Här är kopparhalterna högre, 0,26 procent jämfört med 0,17 vid aktuell brytning i det stora dagbrottet i Aitik.
De högra halterna från Liikavaara behövs som inblandning för att få en bra slutprodukt, enligt Boliden.
– Det är ett viktigt bidrag just nu, säger Tomas Eriksson-Ek, platschef vid Boliden Aitik.
Tre byar har offrats för gruvan
Innan brytningen kunde börja har Boliden fått lösa in de 50 fastboende de och 25 fritidshusägarna i Sakajärvi, Laurajärvi och Liikavaara samt gjort en omdragningen av väg E10.
Gruvan kommer att vara utbruten om sex år, utifrån det man vet idag. Och om inga nya fynd görs kommer återställningsarbetet att inledas omkring år 2030.
– Vi har en ekologisk efterbehandlingsplan som beskriver återställningen och en målbild över hur det ska se ut, säger Tomas Eriksson-Ek.
Visionen för Aitikgruvan
Fyndigheten på Liikavaarafältet har varit känd sedan 1930-talet, men fram tills nu har fokus varit på den större fyndigheten i Aitik där man har brutit sedan 1968.
Så långt man känner till idag kommer gruvan vara igång i sex år.
Ambitionen på lång sikt är att gruvområdet ska smälta in i det omkringliggande landskapet och fungera som renbetesmark, både genom förekomst av marklavar och hänglavar.
Markytan där själva dagbrottet Liikavaara ligger idag ska bli en klarvattensjö.
Källa: SVT