Mathias Lyngmark som är fastighetsförvaltare med ansvar för sjukhuset i Kiruna visar sprickorna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du sprickorna som blivit allt fler på Kiruna sjukhus. Foto: Hans Sternlund/SVT

Här ska Kirunas nya sjukhus byggas

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu klart att Kirunas nya sjukhus kommer att byggas på tomten vid Tuolluvaaratornen. Det beskedet ger nu Region Norrbotten.

– Nu är det angeläget att vi samverkar för att snart kunna påbörja bygget. Vi ska forma ett sjukhus som både kan möta beredskapsbehovet och norrbottningarnas sjukvårdsbehov, säger regionrådet Anders Öberg (S).

Kiruna kommun har under våren backat från det tidigare beslutet att säga nej till placeringen av det nya sjukhuset. Sedan 8 april finns ett positivt planbesked från kommunstyrelsen angående platsen.

Stadsomvandlingen i Kiruna

”Nu kan vi arbeta vidare”

Eftersom det inte finns några hinder för att bygga vid Tuollovaaratornen kan arbetet fortsätta till nästa steg som är detaljplanearbetet.

– Det är fantastiskt roligt att platsen funkar. Nu kan vi tillsammans med våra samarbetspartners arbeta vidare med planeringen av ett nytt sjukhus i Kiruna, säger Unto Järvirova, Projektchef för regionens nya sjukhus i Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet