Gruvtornen i Kiruna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den här miljön är jätteviktig” – i klippet förklarar Clara Nyström varför Kiruna kommun vill stoppa LKAB:s rivningsplaner. Foto: Hans Sternlund/SVT

Strid om de två tornen i Kiruna – kommunen stoppar LKAB

Uppdaterad
Publicerad

LKAB vill riva den 76 meter höga gruvlaven i Tuolluvara nära Kirunas nya centrum. Kiruna kommun tänker dock stoppa planerna.

– Det här är viktiga landmärken, säger kommunantikvarien Clara Nyström.

Det är egentligen två torn, eller lavar på gruvspråk, som står kvar efter gruvan i Tuolluvaara som stängdes 1982. Den fyrkantiga ägs av Kiruna kommun och den högre runda laven ägs av LKAB.

Under sommaren har LKAB skickat in en rivningsanmälan för sin lave och skriver bland annat: ”Målet är att skapa en långsiktig lösning som inte skadar miljö eller innebär säkerhetsrisker för natur och människor.”

Stadsomvandlingen i Kiruna

Vill behålla de två tornen

Men miljö- och byggnämnden vid Kiruna kommun kan välja att inte bevilja startbesked för rivningen. Tjänstemännen föreslår också ett avslag inför den politiska prövningen av ärendet den 19 september.

Kommunantikvarien Clara Nyström är definitivt emot en rivning.

– Den här miljön är jätteviktig. Det gäller hela gruvmiljön på området och de två tornen tillsammans, säger hon.

Anders Lindberg, presschef vid LKAB

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan bli farligt” – LKAB:s presschef, Anders Lindberg, argumenterar mot Kiruna kommun som vill stoppa rivningsplanerna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet