Här ringer klockorna i Luleå domkyrka för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen anordnas aktioner för klimatet på över 100 orter i Sverige. I Luleå anordnades klockringning i domkyrkan för klimatet vid lunchtid. I videoklippet kan du höra hur det lät.

I ett nytt biskopsbrev om klimatkrisen ger kyrkan sin syn på klimatprotesterna.

– I vår närmiljö smälter glaciärerna och vi nås av berättelser om hur förutsättningarna försämras för rennäringen. Vi hör våra systerkyrkor runtom i världen vittna om hur klimatet tydligt påverkar deras liv – hur kan vi hjälpa till att undvika att de som bidragit minst till krisen drabbas hårdast? Vi behöver ta ansvar för vad vi lämnar efter oss till våra barn och kommande generationer, säger Åsa Nyström i Luleå stift.

Biskopsbreven skrivs av Svenska kyrkans biskopar. Det är en text som lyfter ämnen som är viktiga för Svenska kyrkan, pekar ut en riktning och fungerar som stöd och inspiration.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KLIMATSTREJK I NORRBOTTEN

Mer i ämnet