Här spelar renkalven Unni fotboll med hunden Silbá

Uppdaterad
Publicerad

Renkalven Unni i Kiruna kommun blev bortstött av sin mamma efter en lång och snörik vinter. Då grep familjen Svonni in för att rädda honom.

Unni föddes i slutet av maj i byn Viikusjärvi utanför Karesuando i Kiruna kommun. Två dagar efter födseln märkte renägarna att vajan inte accepterade kalven, rapporterar SVT Oddasat.

- Den svaga nästintill nyfödda renkalven blev först sondmatad, för att sedan när den fått lite mer energi läras att ta flaska, säger fostermamman Helen Svonni.

Hundarna tvättar och leker med Unni

Renkalven blev sedan döpt till Unni, som betyder liten på nordsamiska. Det är inte bara människorna i familjen som tagit hand om kalven, utan även hundarna har tytt sig till honom.

 – Det var som att de förstod att denna lilla behöver omvårdnad och närhet. De sover nära honom, tvättar och leker, säger Helen Svonni.

I videon ovan kan du se hur renkalven Unni leker tillsammans med hunden Silbá.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.