• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En dykare under is som tränar inför kommande polarexpeditioner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett svart hål” – följ med när forskarna tränar på isdykning nära Treriksröset. Foto: Hans Sternlund/SVT

Här tränar dykare under Kilpisjärvis is för framtida polarexpeditioner

Uppdaterad
Publicerad

På sjön Kilpisjärvi nära Treriksröset tränar dykare inför framtida forskningsexpeditioner till polarområdena. Det handlar om träning inför uppdrag i ännu mer extrema miljöer – men även här är dykning under isen en utmaning.

Det är tio minusgrader i luften och ett par plusgrader i vattnet. Det innebär att utrustningen lätt fryser om man inte gör allt på exakt rätt sätt.

De måste till exempel tänka på när de kan börja andas i regulatorn.

– Om de sätter regulatorn i munnen och först tar ett andetag i vattnet och sedan ett över ytan, då fryser allt och deras dyk är över, säger Patrick ”Pata” Degerman, upptäcktsresande med ett 70-tal polarexpeditioner bakom sig.

Ett sådant misstag är nog så frustrerande i den här relativt skyddade miljön. Om det händer på en polarexpedition är det förenat med mycket större besvär och kostnader.

Samla in bottenprover under isen

Det är därför som deltagarna tränar på att planera och riskreducera dyken samt att bemästra den vetenskapliga delen av dykning under isen.

Utbildningen sker vid Kilpisjärvis biologiska station som är en del av ett nätverk av forskningsstationer som drivs av Helsingfors universitet.

Den här dagen är dykarnas uppgift att ta samla in bottenprover i den dyiga bottnen. Det innebär en ny utmaning när de rör upp slammet på bottnen och reducerar sikten till nästan noll.

I klippet följer vi med dykarna under isen och tar reda på hur de klarade testet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.