Den genomsnittliga svensken köper idag 25 plagg per år och vi slänger 32 000 ton kläder årligen. Kläder som i sin tur antingen bränns eller bildar avfallshögar i andra länder, enligt Naturskyddsföreningen.
Föreningen menar att vår planet bara klarar av att vi köper max fem nyproducerade plagg per år, och då räknas inte underkläder, strumpor och skor in.
– Vi startade för tio år sedan klädbytardagen och nu tar vi ett steg vidare med kampanjen ”Max 5”. Alla vet inte hur stor miljöpåverkan kläder har, säger Marie-Louise Berzén på Naturskyddsföreningen.
Får hjälp av Hållbara Sara
När kampanjen lanserades fick en deltagare chansen att vinna en genomgång av sin garderob. Valet föll på Linda Åkvist utanför Kalix och till hjälp fick hon influencern och stylisten Sara Olsson – mer känd som Hållbara Sara.
– Jag har egentligen länge rört mig mot att handla lite mindre nytt. Och jag tycker att det är väldigt roligt att leta på second hand, säger Linda Åkvist.
Collegetröja möter leopardkjol
När den genomsnittliga svensken köper 25 nyproducerade plagg per år kan målet om max fem onekligen kännas svårt att uppnå.
– Jag har fått jättebra tips. Min collegetröja, som jag har när jag sitter och jobbar hemma, fick nytt liv när jag kombinerade den med min leopardkjol, säger Linda Åkvist.
I klippet nedanför berättar Naturskyddsföreningen om överkonsumtionen av kläder och dess miljöpåverkan.
Skulle du klara av att endast köpa max fem nya plagg på hela 2025?
Monica • Absolut inga problem! Köper nästan aldrig nya kläder förutom om det är nödvändigt, tex underkläder mm. Slänger heller inte kläder utan de skänks bort eller används som trasor. Köper hellre secondhand än nytt men bara sådant som behövs. Var kommer då alla kläder som slängs ifrån? Jag vet att det finns många företag som köper in trasor från andra företag som består enbart av gamla plagg. Tror mycket överkonsumtion är en klassfråga de med lägst inkomst sliter upp sina kläder och lappar och lagar mm. De med högre inkomst skänker kanske vidare en del men mycket slängs nog och överkonsumerar det mesta. Hög inkomst= handlar mycket och ofta! Låg inkomst= handlar det som behövs och sällan!
ellen • Ja, lätt! Men jag är en statistical outlier som bara brukar äga ett par jeans åt gången och köper nya när de inte går att lappa i baken längre. Det funkar när man är arbetslös och ändå inte har råd (tyvärr måste jag oftast köpa byxor nya eftersom jag har stl 52 och det är sällan jag hittar nåt på second hand som jag ens får plats i). Nu fick jag faktiskt jobb i år så jag blev tvungen att köpa så jag har i alla fall ett par byxor att byta med, och dessutom ett par tröjor. Så nu har jag väl spräckt både den ekonomiska och miljöbudgeten för ett par år framöver. Det blir till att fortsätta lappa!
Elin • Jag har nog alltid haft en liten garderob så har inget att ta av. Byxor är de svåraste då de är väldigt svårt att hitta begagnade som passar. Är lång och drar stor stolek. Men sliter alltid mina kläder tills de har lagats flera gånger. Klarat mig på fem plagg detta år. Så tror jag gör de nästa med. Behöver ett par nya funktions plagg. De håller ju inte så många år och används varje dag. Efterlyser byxor i riktigt hållbara material som är lätta att typ byta grenkil i.
Astrid • Jag får större delen av barnens kläder av andra, och det är sådana mängder att det nästan blir ett logistiskt problem att förvara allt. Jag bor i ett höginkomsttagar-område, så inte heller för mig handlar det om ekonomi. Snarare om viljan att förlänga ett plaggs livstid. Därefter ger jag vidare till mina bekanta. Skönt att veta att plagget får leva lite längre än att hamna på en soptipp utomlands.
Anna • Jag älskar secondhand och köper både i affär och online. Jag tar gärna emot kläder som kompisar inte vill ha. Jag har nog endast handlat ett par NYPRODUCERADE byxor i år. Byxor är väl svårast att hitta secondhand. Jag handlar inte secondhand för att spara pengar, men det är definitivt mer spännande. Och skonsammare för miljön.