• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Företagaren Svante Renberg tillsammans med Juan Handal från Palestina Foto: SVT

Juan flydde från Betlehem – arbetar nu med viltkött

Uppdaterad
Publicerad

Genom åren har kött- och bärföretagaren från Harads gärna anställt folk med utländsk bakgrund. Det är nämligen dem som ställt upp på säsongsarbete på oregelbundna tider när det har behövts.

– Jag vill ha folk som tycker om att arbeta och som vill lära sig jobbet. Genom åren har det varit många som inte kommer från Sverige men få av dem har velat stanna och fortsätta leva i Harads, säger företagaren Svante Renberg från Harads.

Ett undantag

Hans företag är ett undantag i Sverige. Arbetslösheten bland utrikesfödda i Sverige är hög, över var femte utrikesfödd är utan jobb.

En av Svante Renbergs anställda har bestämt sig för att stanna i Harads med sin familj. Han är van att bokstavera sitt namn för svenskar och berättar att i byn kallas han för Johan för enkelhetens skull.

– Jag och min familj drev en restaurang i Betlehem, i Palestina. Den förstördes helt i striderna och vi kom hit. Det var mitt i vintern och kallt och mörkt. Först tänkte jag att här kan vi inte stanna utan måste hem till Palestina. Men det har gått att vara här, skrattar Juan Handal som idag är både platschef och personalansvarig på företaget Svantes Vilt och Bär.

Gemenskap viktigt

Svante Renberg berättar att det har varit viktigt för honom att de anställda med invandrarbakgrund känner sig delaktig i gemenskapen på jobbet.

– De ska vara med oss på fikarasterna och vara med i det övriga gänget, annars får man inte ut någonting av personens förmåga, förklarar han.

Brinner för företagande

Juan Handal bor i byn med sin fru som också kommer från Palestina och de har två barn som har rotat sig i Harads. Förutom vilt- och bärföretaget driver Juan Handal ett fastighetsföretag i byn. Han säger sig arbeta sju dagar i veckan.

– När jag började jobba hos Svante så började vi umgås jättemycket med familjen och han är en jättesnäll människa. Han har gett mig chansen att visa vad jag kan. Svantes familj har varit som min familj, säger Juan Handal.

Svenskar vill inte plocka bär

Bärplockning är också en viktig syssla för ett bärföretag. Svante Renbergs företag anställer inga plockare men han köper bär nästan bara från utländska plockare.

– Idag finns det nästan inga svenska som vill plocka bär. Dagens plockare kommer från Ukraina, Rumänien och Thailand och är här bara under bärsäsongen, berättar Svante Renberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.