Anmälda hatbrott 2008 – 2016 Foto: SVT Design

Hatbrott mot muslimer vanligast

Uppdaterad
Publicerad

Av alla antireligiösa hatbrott som anmäls i Sverige, är islamofobiska hatbrott det vanligast förekommande, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Vi har pratat med ett tiotal personer som beskriver hur det är att vara invandrare och muslim i Piteå.

Det är en betydligt större risk att utsättas för antireligiöst hatbrott för den som är utrikesfödd eller har utrikesfödda föräldrar, jämfört med den som är svenskfödd eller har svenskfödda föräldrar. Det visar BRÅ:s rapport Hatbrott 2016 som är den senaste sammanställning som finns. En bild som delas av en del av besökarna i Piteå moské.

Vill inte gå ut på sommaren

En kvinna har fått sin hijab avryckt på stan. En annan, som vill vara anonym då hon är rädd för att få problem av att prata om islamofobin som hon möter, säger att hon knappt har lust att gå ut på sommaren då okända personer kommer fram och kommenterar hennes klädsel:

– ”Ta av dig, vad är det där för religion?”

”Så ledsen i hjärtat”

Hon upplever att klimatet hårdnat de senaste åren, och specifikt sedan Piteå kommun beslutade att börja ta emot asylsökande. 

– Folk behandlar oss på ett annat sätt. Pensionärer börjar bli arga på oss, de tittar jättekonstigt. Jag blir chockad, och så ledsen i hjärtat. Jag har inte gjort dig något, jag har inte bestämt, det är inte mitt fel, säger hon. 

Känner sig tryggare i storstäder

Hon berättar att hon vet om flera familjer som flyttat till större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö, och känner sig tryggare som muslimer där.

Av de 560 islamofobiska hatbrott som anmäldes 2015, hade man 2017 hittat en gärningsman till 22 av dessa

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.