Ulf Sköld från Lapplands jägarbataljon och rikshemvärnschefen Laura Swaan Wrede.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar rikshemvärnschefen Laura Swaan Wrede om planerna på försvaret i norr. Foto: Hans Sternlund/SVT

Hemvärnssoldater från södra Sverige utbildas i att försvara norr

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten är av stor strategisk betydelse i händelse av krig eller krigsrisk. Det kommer att behövas fler hemvärnssoldater i området jämfört med idag.

Nu ska hemvärnet börja använda soldater från Mälardalen i Norrbotten.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har 30 000 personer ansökt om att få komma med i hemvärnet. Efter ÖB:s uttalande för snart två veckor sedan om att svenskarna behöver förbered sig för krig har ytterligare 1 200 anmält sig.

Även i Norrbotten är det många som har anmält sitt intresse. Men befolkningen räcker inte för de uppgifter som hemvärnet kommer att behöva ta på sig i en allvarlig situation.

Behöver utbildas i hur man klär sig

Därför behöver hemvärnssoldater i Mellansverige vara beredda på att få sin placering längre norrut. Och för att klara uppgiften behöver de utbildas i vinterförhållanden.

– Många sörlänningar, om man får använda det uttrycket, behöver få lite utbildning om hur man klär sig och hur man agerar i vintermiljö, säger rikshemvärnschef Laura Swaan Wrede på besök under en ledningsövning i Gällivare.

Så ser försvarets planer ut

I just den här övningen deltar dock över huvud taget inga stridande soldater. Det handlar om planering i staben kring ett tänkt scenario för Norrbotten när oroligheter stegras i närområdet.

I klippet berättar rikshemvärnschefen mer om planerna på försvaret i norr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.