Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Albin Strömgren och andra elevers reaktioner på skolsituationen på Hertsön. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Hertsöns centrum fortsätter gapa tomt – och nya skolan dröjer

Publicerad

Badhuset är stängt och biblioteket för det mesta obemannat. Centrum i stadsdelen Hertsön i Luleå gapar tomt sedan skolan också tvingats stänga ned. Och eleverna får vänta på sin nya skola – den planerade inflyttningen skjuts fram ytterligare.

Det är snart sex år sedan badhuset på Hertsön stängdes och för ett år sedan dömdes Hertsöskolan ut på grund av mögel och eleverna fick inhysas i andra lokaler runt om i Luleå.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att badhuset inte finns, för det är kul att bada, säger 10-åriga Muqddas Khan som går i årskurs fyra på Hertsöskolan.

”Åker till stan – finns inte så mycket att göra”

Sofie Nyholm håller med.

– Det blir att man åker in till stan för det finns inte så mycket att göra tyvärr, säger hon innan hon går in på matbutiken tillsammans med dottern Julia Eivor Nyholm.

Just nu håller man på att bygga tillfälliga moduler bakom den gamla skolan, tills dess är hertsöeleverna utspridda i Luleå.  Men byggandet av den nya skolan fördröjs med fem månader så inflyttningen sker först under vårterminen 2025.

I klippet ovan hör du flera elever tycka till om skolsituationen på Hertsön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.